Hoe verwerk je afwijkende BPM bedragen bij inkoop/verkoop auto?

 

Om te beginnen weten we voor 100% zeker dat de basis-afschrijvingstabel voor de BPM (deze is meerdere malen gecontroleerd) in Autoflex klopt. Autoflex maakt gebruik van de standaard berekening.

De volgende onderwerpen worden hieronder besproken:

Stap 1. Inkoop auto

In sommige gevallen kan het BPM bedrag afwijkend zijn, en kun je geen gebruik maken van de standaard berekening in Autoflex. Hieronder vind je een paar voorbeelden daarvan. Het gebeurt met name bij geïmporteerde auto's. Wat opvalt bij de meldingen van het VWE is dat het betreffende voertuig mogelijk eerder een vrijstelling van BPM heeft genoten en dat er wordt geadviseerd om contact op te nemen met de Belastingdienst voor de controle van het juiste BPM teruggave bedrag.

1: Inkoop BTW auto

1: Inkoop BTW auto

Autoflex gebruikt de standaard restwaardentabel. Als je aanvinkt dat de berekening volgens BPM de taxatiekoerslijst dient te gaan, wordt de standaard berekening in Autoflex geblokkeerd. In een extra scherm kun je de BPM berekenen door het invullen van een aantal basis waarden.

 2: Inkoop grijs kenteken (doorschuifregeling)

 2: Inkoop grijs kenteken (doorschuifregeling)

Wanneer de doorschuifregeling van toepassing is op het voertuig hoef je geen BPM in te kopen. Stel de vinkjes in zoals op de afbeelding.

3: Inkoop buitenlandse auto

3: Inkoop buitenlandse auto

 

Koop je een buitenlandse auto in, dan wijkt de BPM vaak af, en wordt deze op een later moment door de douane bepaald. Blokkeer daarom de berekening van de BPM, en laat het bedrag bij BPM inkoop leeg.

Let op: Wanneer je de automatische BPM berekening uitschakelt, moet je zelf de BPM controleren voordat je de verkooporder maakt!

Stap 2. Inkoop BPM, kenteken aanpassen

1: Inkoop / teruggaaf BPM

1: Inkoop / teruggaaf BPM

 

Zodra de BPM bekend is koop je dit alsnog in via de knop Inkoop / teruggaaf BPM

2: Inkoop BPM

2: Inkoop BPM

 

Let op dat het juiste voertuig geselecteerd is, en vul het BPM bedrag handmatig in.

3: Kenteken wijzigen

3: Kenteken wijzigen

 

Bij inkoop van de BPM is meestal ook het nieuwe kenteken bekend. Dit kun je wijzigen via de stamgegevens van de auto, met de knop Wijzigen kenteken.

Stap 3. Verkoop auto (BPM controleren)

Voor het berekenen van de BPM hebben wij in dit voorbeeld gebruik gemaakt van de BPM calculator op de website van het VWE. Er zijn diverse vergelijkbare calculators online beschikbaar.

1: BPM calculator VWE

2: Voorbeeldresultaat BPM calculator

2: Voorbeeldresultaat BPM calculator

In de melding bij deze berekening zie je dat er geen betrouwbare berekening mogelijk is. Voor het juiste BPM bedrag neem je daarom contact op met de belastingdienst.

3: Voorbeeldresultaat BPM calculator

3: Voorbeeldresultaat BPM calculator

 

In de melding bij deze berekening zie je dat er geen betrouwbare berekening mogelijk is. Voor het juiste BPM bedrag neem je daarom contact op met de belastingdienst.

Tijdens het maken van de autofactuur kun je de BPM-berekening van VWE voor geïmporteerde auto's opvragen in het scherm voor het specificeren van de verkoopprijs. Je moet dan uiteraard wel de koppeling met VWE ingesteld hebben in Autoflex. 

Autoflex maakt gebruik van de basis bpm afschrijvingstabel. Dit betekend 1e toelating = bruto bpm, de netto bpm is minus het aantal dagen vanaf die eerste toelating.
De export bpm wordt anders berekend, hierbij wordt gecontroleerd hoeveel bpm er de laatste keer is betaald voor dit voertuig.
Hier wordt het aantal dagen sinds die laatste bpmbetaling afgehaald en dat is dan de export bpm.
Deze bpm kan dus verschillen wanneer het voertuig bijv. een keer is geïmporteerd, schade heeft gehad of door andere omstandigheden.
Meer hierover kan je lezen bij de belastingdienst.

Zoals gezegd ontvangt Autoflex de Bruto bpm en de 1e toelating. De laatst betaalde bpm krijgen wij niet, hierdoor kunnen wij deze berekening ook niet voor je maken.

Je dient dus zelf altijd de gegevens op je order te controleren en waar nodig aan te passen.
Bij verkoop kan je de bpm aanpassen, soms moet je hiervoor een vink zetten bij de kolom BLK achter de verkoopprijs.

Je kan de berekening zelf controleren op de site van VWE: https://www.vwe.nl/autobedrijven/bpm-calculator-export

Bronvermelding

Gerelateerde artikelen